Sabtu, 25 April 2009

Tun Hussien bin Dato' Onn


Perdana Malaysia yang ketiga telah mentadbir negara ini dari 1976 sehingga 1981.Beliau digelar sebagai Bapa Perpaduan.Beliau ialah Tun Hussien bin Dato' Onn. Tun Hussien dilahirkan di Johor Bahru pada tarikh 12 Februari 1922.

Tun Hussien menerima pendidikan awal di Singapura, kemudiannya memasuki English College di Johor Bahru. Pada tahun 1940, beliau menyertai Johor Militiary Forces sebagai kadet. Setahun kemudian beliau dihantar ke India untuk menyertai Indian Military Academy di Dehradun. Semasa Perang Dunia ke 2, Tun Hussien telah diserapmasuk ke Pasukan Tentera India untuk bertugas di Timur Tengah sebaik sahaja selesai latihan ketenteraan.

Selepas perang, anak Dato' Onn ini telah dilantik oleh pihak British untuk bertugas di Rawalpindi sebagai jurulatih Malayan Police Recruiting and Training Centre.

Tun Hussien kembali ke tanahair pada tahun 1945 dan dilantik sebagai Komandan Johor Bahru Police Depot. Kemudian beliau menyertai Perkhidmatan Awam sebagai Penolong Pegawai Tadbir di Segamat dan pernah berkhidmat sebagai Pegawai Daerah di Klang dan Kuala Selangor.

Disebabkan semangat nasionalis yang kuat dalam dirinya, Tun Hussien meletakkan jawatan dalam Perkhidmatan Awam lalu menyertai politik. 1949 , Tun Hussien telah dilantik sebagai Ketua Pemuda UMNO yang pertama. UMNO merupakan parti politik Melayu yang diasaskan oleh bapa beliau.

Beliau Telah terpilih sebagai Setiausaha Agung UMNO pada tahun 1950. Tun Hussien meninggalkan UMNO pada tahun 1951 untuk menyertai parti bapa, Parti Kemerdekaan Malaya (IMP). Beliau telah pergi ke London untuk belajar ilmu undang-undang di Lincoln's Inn dan mendapat Barrister-at-Law.Tun Hussien telah kembali semula ke Malaya sebagai peguam bertauliah dan berkhidmat di Kuala Lumpur.

Tun Abdul Razak (Perdana Menteri Malaysia Ke 2) telah memujuk Tun Hussien untuk menyertai UMNO. Beliau bersetuju menyertai UMNO dan kemudiannya bertanding dan menang dalam Pilihanraya Umum 1969 seterusnya dilantik sebagai Menteri Pelajaran.

Anak kelahiran Johor ini, kemudiannya dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, berikutan kematian Tun Dr. Ismail pada tahun 1973. Tiga tahun kemudian, beliau dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia apabila Tun Abdul Razak meninggal dunia di London. Tarikhnya 15 Januari 1976.

Semasa memegang jawatan Perdana Menteri, Tun Hussien banyak menekankan soal perpaduan kaum dan keseimbangan ekonomi antara kaum. Ini membawa kepada penubuhan Rukun Tetangga dan pelancaran Skim Amanah Saham Nasional. Beliau percaya bahawa keseimbangan ekonomi dapat mempereratkan perpaduan yang membawa kepada keamanan negara.

Beliau juga menitikberatkan permodenan angakatan tentera. Tun Hussien juga memberi perhatian terhadap perjuangan menentang penyalahagunaan dadah.
Pada 17 Julai 1981 beliau telah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan bersara dari politik atas sebab sebab kesihatan.Tun Hussein pernah menjadi Pengerusi Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS) dan penasihat kepada Petronas.

Tahun 1978,sewaktu krisis kepimpinan UMNO berlaku, Tun Hussein menyokong 'Team B' bersama-sama dengan Tunku Abdul Rahman. Mulai dari saat itu, Tun Hussein dan Tunku menjadi pengkritik yang kuat terhadap pentadbiran Dr. Mahathir.

Pada hari Selasa, 29 Mei 1990, sewaktu berumur 68 tahun, Tun Hussein menghembuskan nafas terakhirnya akibat serangan sakit jantung. Beliau mempunyai seorang isteri Toh Puan Suhaila , dua anak lelaki dan empat anak perempuan.

Beliau mempunyai semangat Melayu Boleh yang tinggi apabila menjadi antara anak Melayu yang terawal menjadi Peguam dan merupakan anggota tentera yang berjaya menjadi Perdana Menteri.

Blog Directory

0 ulasan: